Χωρίς κατηγορία

Συνάντηση εργασίας της κοινοπραξίας του έργου  AF4EU – Agroforestry Business Model Innovation Network – Afinet

Συνάντηση εργασίας της κοινοπραξίας του έργου  AF4EU – Agroforestry Business Model Innovation Network – Afinet, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Αγροδασοπονίας και Δασικής Εδαφολογίας του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι.

Τα μέλη του από 10 χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν για να συζητήσουν, να προβληματιστούν, να συλλέξουν πληροφορίες για αγροδασικά μοντέλα σε όλη την Ευρώπη. Το έργο εξελίσσεται στη συνέχεια προηγούμενων, όπως το AFFINET και  AGForward με στόχο την εντατικοποίηση και την εδραίωση γνώσεων και πρακτικών που αφορούν στις πολλαπλές παραγωγικές χρήσεις των αγροτικών εκτάσεων.

Μεγάλη εστίαση δίνεται στο οικονομικό κομμάτι των Αγροδασικών συστημάτων και στις πολλαπλές αξίες τους: την αξιολόγηση του ξύλου για κατασκευές (βιομηχανική ξυλεία), αξιοποίηση με τη μορφή πέλετ για λέβητες, αξιοποίηση κομπόστ για τη βελτίωση του εδάφους και τη γονιμότητα, αποθήκευση άνθρακα, υποστήριξη κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας και όλες τις οικοσυστημικές και κοινωνικές θετικές συνθήκες που παραδοσιακά προσέφεραν και προσφέρουν αυτά τα συστήματα στις τοπικές κοινωνίες, όσον αφορά το νερό, τη βιοποικιλότητα φυτών και ζώων και διατήρηση ειδών, την υγεία των εδαφών και την αξιοποίηση στην αγροτική παραγωγή.

Σε συνεργασία με όλα τα άλλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε αυτές τις 10 ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτούνται από το European Commission European Parliament, το Τμήμα Δασολογίας εργάζεται στην κατεύθυνση της ανάδειξης και υποστήριξης του έργου των αγροτών στην ορεινή Ευρυτανία, που με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ορεινότητας και μικρής κλίμακας παραγωγής, έχει να επιδείξει υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, τόσο στον κτηνοτροφικό τομέα, όσο και σε κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα.

Οι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν επιλεγμένες αγροτικές επιχειρήσεις που δημιουργούν υπεραξία στα ευρυτανικά αγροδασικά προϊόντα, μέσα από οργανωμένες επισκέψεις στα παραγωγικά συστήματα των συνεργατών μας.

Ευχαριστούμε τον Κώστα Γαλανό για την υποδειγματική φιλοξενία στην κτηνοτροφική και γαλακτοκομική του μονάδα, και τον Παναγιώτη Μακρή για την ξενάγηση στους ορεινούς ελαιώνες του Αγίου Γεωργίου και την μονάδα επεξεργασίας (ελαιοτριβείο) και τυποποίησης λαδιού υψηλής ποιότητας.